Pompen

pompen4

Hydraulische pompen

Hydraulische pompen werken volgens (de naam geeft het al een beetje weg!) een hydraulisch systeem. Dit houdt in dat er een vloeistof (meestal olie) is die via ventielen naar een cilinder worden gepompt. De olie circuleert door het systeem heen en zorgt ervoor dat het systeem blijft draaien. Hierdoor “verbruikt” het systeem dus normaal gesproken geen tot weinig olie, maar wordt het vooral gebruikt om het systeem te laten werken. Bijvullen is dus niet vaak nodig, omdat het geen verbruiks- maar een gebruiksmateriaal van het systeem is in dit geval. De pomp zorgt ervoor dat de olie onder druk naar de motor wordt gezet, die op zijn plaats weer zorgt voor de aandrijving van de toepassing. Er zijn veel verschillende soorten pompen. De meest verkochte worden hieronder nader toegelicht.

Dompelpompen

Voor het leegpompen van een ruimte of bak wordt doorgaans een dompelpomp gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer er water in een kelder of bassin staat. Of wanneer er een vijver moet worden leeggehaald. De dompelpomp pompt het water via een slang of leiding naar een andere plaats. Er bestaan verschillende types dompelpompen. Het belangrijkste is erop te letten in welk type water de dompelpomp gebruikt gaat worden. Voor vuil water zoals sloot- of vijverwater waarin veel zand zit, is het handig om gebruik te maken van een vuilwaterpomp. Schoonwaterpompen kunnen alleen met schoon water omgaan. Uiteraard is het wel andersom te gebruiken: een vuilwaterpomp kan ook gewoon schoon water pompen. Advies nodig? Neem contact met ons op, en we kunnen u helpen kiezen!

Bronpompen/grondwaterpompen

Een bronpomp of grondwaterpomp wordt vooral gebruikt voor agrarische toepassingen. De bronpomp zorgt ervoor dat het grondwater uit de bodem wordt gepompt om het water vervolgens (weer) voor irrigatie of als drinkwater te gebruiken. De bronpomp wordt in een schoonwaterbron geplaatst en pompt het water van daaruit naar boven. Welke pomp heeft u nodig? Dat is afhankelijk van de toepassing. Belangrijk om op te letten zijn de diepte van de bron, de capaciteit van de pomp en het leidingsysteem waar de pomp op wordt aangesloten.